Wat is de 183 dagen regeling - Alles wat je moet weten 
Freelancen & Remote Werk,  Online Ondernemen

Wat is de 183 dagen regeling – Alles wat je moet weten 

Spread the love

De 183 dagen regeling; Wat is dat eigenlijk? 

De 183 dagen regeling. De 183 dagen regeling is een zeer belangrijke belastingregel. Vooral voor mensen die graag en veel vanuit huis werken in het buitenland. Het goed volgen van de 183 dagen regel kan je namelijk ontzettend veel geld besparen. Daarnaast bespaart het je een hele hoop koppijn als je de regel goed volgt. Zelf heb ik als digital nomad ook wel eens met de 183 dagen bepaling te maken gehad. Om je een beter beeld te geven van deze regeling heb ik dit korte stukje geschreven. 

Wat is de 183 dagen regeling?

De 183 dagen bepaling is een verdrag tussen landen om dubbele belasting te voorkomen. Het is een belangrijke regeling voor mensen die bijvoorbeeld remote werken. Als een remote werker de helft van het jaar in Spanje is, en de andere helft in Nederland, dan hoeft hij of zij dus geen belasting te betalen in beide landen.

Wat is de 183 dagen regeling?

Regelgeving voor de 183 dagen regeling

Het is vaak zo dat het werkland van de werknemer bepaalt waar hij of zij belasting moet betalen. Er is hier op wel een uitzondering. Het woonland van de werknemer heeft recht om belasting te heffen als aan deze 3 voorwaarden worden voldaan. 

Niet langer dan 183 dagen

De werknemer verblijft niet langer dan 183 in het werkland. Dit kan een kalenderjaar, 12 maanden, of een belastingjaar zijn. 

Werknemer wordt betaald vanuit een ander land

Als jij, de werknemer wordt betaald door een werkgever die niet gevestigd is in het werkland.

Er wordt niet gewerkt in een vaste inrichting in het werkland

Wanneer er niet wordt gewerkt vanuit een vaste inrichting, dan kan het woonland ook belasting heffen. Een vaste inrichting kan een bedrijfspand, fabriek, of zelfs een goederendepot zijn. 

Wat kan er mis gaan met de 183 dagen regeling? 

Zoals wel vaak met belasting, kan er natuurlijk wel eens wat misgaan. Zo ook met de 183 dagen bepaling. De voorwaarden die hierboven werden genoemd zijn ontzettend belangrijk wanneer je je aan de regeling wilt houden. Als je dit niet gebeurt, kan het zomaar zijn dat je in een ander land belasting moet betalen. Dit kan al zo zijn vanaf de eerste werkdag. Je wilt natuurlijk geen naheffingen of correcties krijgen. 

Voor bedrijven is het ook vaak een dingetje, die 183 dagen regel. Zo zijn er veel bedrijven die er dus automatisch vanuit gaan dat als hun werknemer minder dan 183 dagen in een land werkt, zij geen belasting hoeven te betalen. Dit kan dus voor veel mensen problemen veroorzaken. Let er altijd op dat je je aan de voorwaarden houdt zodat er niks fout kan gaan. 

De 183 dagen regeling is niet zo makkelijk 

Zoals je dus hebt gelezen is die 183 dagen regeling, helemaal niet zo makkelijk. Ik raad daarom altijd aan om contact op te nemen met een accountant. Zij zullen waarschijnlijk beter weten waar je jouw belasting moet betalen. Daarnaast kennen zij ook vaak meerdere uitzonderingen op de regel. Dat scheelt jou weer een hele hoop kopzorgen. 


Spread the love

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *