Freelancen & Remote Werk

Bekijk hier alle beschikbare digital nomad visa in Europa

Spread the love

In heel Europa profiteren steeds meer landen van remote werken door digital nomad visa aan te bieden.

Sinds de pandemie hebben velen van ons de vrijheid om overal te werken.

Landen van Kroatië tot Spanje erkennen het potentieel om hun vlaggende toeristische industrieën te stimuleren en maken het gemakkelijker om een tijdelijke verblijfsvergunning te krijgen terwijl ze voor een buitenlands bedrijf werken.

Dit helpt niet alleen om het tekort in het laagseizoen in toeristische bestemmingen op te vullen, het biedt niet-EU-burgers ook de gemoedsrust en de kans om legaal remote te werken.

Digital nomad visa helpen gastlanden ook andere problemen te bestrijden, van braindrain tot vergrijzing van de bevolking.

In Italië is het digital nomad visum ook te beschikbaar

Als u naar Europa wilt verhuizen, op afstand wilt werken en het recht wilt krijgen om in het Schengengebied te reizen, kan een digitaal nomadenvisum precies het juiste ticket zijn.

Hier is een vergelijking van de visa voor werken op afstand die momenteel – of binnenkort – beschikbaar zijn in Europa, inclusief verblijfsduur, aanvraagkosten en inkomensvereisten.

Sommige zijn speciaal ontworpen voor thuiswerkers, terwijl andere eerder bestaande visa zijn die zijn aangepast aan mensen die tijdens het reizen willen werken.

Welke digital nomad visa zijn beschikbaar in Europa?

Albanië: Voor prachtige natuur en lage kosten van levensonderhoud

Visum lengte: Eén jaar, met mogelijkheid tot verlenging met maximaal vijf jaar

Aanvraagkosten: Op basis van wederkerigheid

Inkomenseis: Geschatte €9.800/jaar

Digital nomads kunnen een Albanees verblijfsvergunning aanvragen waarmee ze er maximaal een jaar kunnen verblijven en werken. De zogeheten ‘Unieke Vergunning’, die begin 2022 is ingevoerd, kan tot vijf keer achter elkaar worden verlengd.

Externe werknemers moeten een bewijs tonen van een arbeidsovereenkomst voor een bedrijf buiten het land waarmee ze op afstand kunnen werken, evenals relevante kwalificaties. Ze moeten ook een lokale bankrekening, huisvestingscontract, ziektekostenverzekering en een schoon strafblad hebben, evenals een bewijs van geld om zichzelf te onderhouden.

Kroatië: Voor zonneschijn zonder belastingperikelen

Visum lengte: Een jaar, met mogelijkheid tot verlenging

Aanvraagkosten: Rond de €60

Inkomenseis: Ongeveer € 2.300/maand

Kroatië lanceerde in 2021 zijn eenjarige verblijfsvergunning voor digital nomads. De regeling staat open voor niet-EU/EER-burgers die werkzaam zijn in de “communicatietechnologie” – hetzij via hun eigen bedrijf dat in het buitenland is geregistreerd, hetzij als werknemer op afstand voor een bedrijf buiten Kroatië.

Op voorwaarde dat ze geen toeristenvisum nodig hebben om Kroatië binnen te komen, kunnen externe werknemers na aankomst een verblijfsvergunning van een jaar aanvragen. Naaste familieleden kunnen ook een tijdelijke verblijfsvergunning aanvragen.

Thuiswerkers zijn momenteel niet onderworpen aan inkomstenbelasting in Kroatië.

Cyprus: Voor mediterrane stranden en oude geschiedenis

Visum lengte: Eén jaar, met mogelijkheid tot verlenging met twee jaar

Inschrijfkosten: €70

Inkomenseis: €3.500/maand

Open voor niet-EU-onderdanen, het visum voor werken op afstand van Cyprus is in 2021 gelanceerd met een limiet van 100 nomaden. In 2022 verhoogde de regering dit plafond naar 500 visa.

Om in aanmerking te komen, moet u werken voor een werkgever die buiten Cyprus is geregistreerd.

Digital nomads mogen hun familie meenemen, hoewel deze mensen niet op Cyprus mogen werken.

Tsjechië: Voor betaalbaar wonen en sprookjesachtige kastelen

Visum lengte: Tot een jaar

Inschrijfkosten: €200

Inkomenseis: Moet €5.000 op je bankrekening hebben staan

Externe werknemers kunnen een langdurige bedrijfs- of freelancelicentie aanvragen in Tsjechië. In de volksmond bekend als het ‘zivno’-visum (afkorting voor Zivnostenske opravneni of handelsvergunning), is het bedoeld voor niet-EU-burgers die freelancen of hun eigen bedrijf runnen.

Het vereist banden met een bedrijf in de Tsjechische Republiek, dus kan worden gebruikt door diegenen die van plan zijn om lokaal freelance werk te krijgen, zoals lesgeven.

Estland: voor digital-forward infrastructuur met een beperkt budget

Visum lengte: Een jaar, met mogelijkheid tot verlenging met zes maanden

Inschrijfkosten: €100

Inkomenseis: €3.500/maand

Estland lanceerde zijn digital nomadvisum in de zomer van 2020. Hiermee kunnen mensen die op afstand werken voor bedrijven in het buitenland – of freelancers met klanten meestal in het buitenland – maximaal een jaar per keer in Estland verblijven. U kunt een extra visum van zes maanden aanvragen nadat uw eerste visum is verlopen.

Aanvragers moeten in de zes maanden voorafgaand aan hun aanvraag ten minste € 3.500 netto per maand hebben verdiend.

Als u langer dan een half jaar in Estland verblijft, krijgt u een fiscale woonplaats en bent u onderworpen aan lokale belastingen.

Het land biedt ook ‘e-residency’, waarmee ondernemers op afstand digitale toegang krijgen tot de e-services van Estland zonder ingezetenschap te bieden. Dit kan worden gebruikt om online een bedrijf te runnen, toegang te krijgen tot bankieren en belastingen aan te geven in Estland zonder er daadwerkelijk te wonen.

Finland: Voor ongerepte natuur in het gelukkigste land ter wereld

Visum lengte: Zes maanden

Inschrijfkosten: €400

Inkomenseis: €1.220/maand

Het Finse visum voor zelfstandigen staat open voor ondernemers van buiten de EU die als zelfstandige werken of een zelfstandig bedrijf runnen. Aanvragers moeten voldoen aan de minimuminkomenseis en bewijzen dat ze over middelen beschikken.

Griekenland: Voor eilandhoppen en het hele jaar door zon

Visum lengte: Een jaar, met mogelijkheid tot verlenging met een verblijfsvergunning

Inschrijfkosten: €75

Inkomenseis: €3.500/maand

Vorig jaar lanceerde Griekenland een regeling om niet-EU-burgers in staat te stellen op afstand in het land te wonen en te werken. Om te worden goedgekeurd, moet u aantonen dat u over voldoende middelen beschikt met een maandelijks inkomen van ten minste € 3.500.

Digital nomads mogen niet werken of freelancen voor Griekse bedrijven onder de regeling.

Hongarije: Voor thermale baden en goedkoop levensonderhoud

Visum lengte: Een jaar, met mogelijkheid tot verlenging

Inschrijfkosten: €110

Inkomenseis: €2.000/maand

Het Hongaarse ‘White Card’-visum staat open voor digital nomads van buiten de EU die op afstand buiten het land werken. U moet ten minste 90 dagen in een periode van 180 dagen in het land verblijven en bent de eerste zes maanden vrijgesteld van het betalen van belasting in Hongarije.

U mag onder deze regeling niet voor een Hongaars bedrijf werken.

IJsland: Voor outdoor ontdekkingsreizigers met een hoog inkomen

Visum lengte: Zes maanden

Inschrijfkosten: €86

Inkomenseis: €7.075/maand

Het visum voor langdurig werken op afstand van IJsland is gericht op personen met een hoog inkomen die meer dan € 7.000 per maand verdienen, hetzij als werknemers van een buitenlands bedrijf of als freelancers. Het visum duurt zes maanden en aanvragers worden gedurende deze tijd niet beschouwd als fiscale inwoners.

U mag niet werken voor IJslandse werkgevers onder dit visum.

Italië: Voor ontspannen wonen en een spectaculair landschap

Visum lengte: Een jaar, met mogelijkheid tot verlenging

Aanvraagkosten: TBC

Inkomenseis: TBC

Een nieuw visum voor digital nomads werd in maart 2022 ondertekend in de Italiaanse wet. Details moeten echter nog worden afgerond.

Er wordt gedacht dat het gericht is op hoogopgeleide werknemers. Aanvragers zullen waarschijnlijk aan een reeks vereisten moeten voldoen, waaronder het hebben van een ziektekostenverzekering en een schoon strafblad. Ze moeten ook belastingconform zijn in Italië voordat ze een aanvraag indienen.

Letland: Voor kilometers bos en prachtige architectuur

Visum lengte: Een jaar, mogelijkheid om te verlengen voor een tweede jaar

Applicatie gratis: TBC

Inkomenseis: Minstens 2.857.50€/maand

De Letse regering kondigde plannen aan voor een digitaal nomadenvisum in 2022. De wetgeving ondergaat momenteel wijzigingen voordat deze officieel kan worden.

De autoriteiten hebben echter gezegd dat na vijf jaar als legaal ingezetene van Letland, digital nomads het staatsburgerschap kunnen aanvragen.

Aanvragers moeten ook een burger of inwoner zijn van een land van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), zoals de VS, Canada of het VK.

Malta: Voor milde winters en dagen op het water

Visum lengte: Een jaar

Inschrijfkosten: €300

Inkomenseis: €2.700/maand

Malta’s Nomad Residence Permit is voor externe werknemers en freelancers die werken voor bedrijven buiten het land. De eenjarige vergunning staat open voor niet-EU-onderdanen.

Oorspronkelijk kregen nomaden te horen dat ze een belastingvrijstelling zouden krijgen zolang ze thuis belasting bleven betalen. Er zijn echter juridische complicaties geweest met deze belofte die momenteel worden opgelost.

Wilt u van Malta uw meer permanente thuis maken? Een nieuwe Startup Residence Scheme die in 2023 is aangekondigd, verleent een verblijfsvergunning voor drie jaar aan onderdanen van derde landen die een investering van ten minste € 25.000 in het land doen. Als het bedrijf succesvol is, kan dit met nog eens vijf jaar worden verlengd en kan dit uiteindelijk leiden tot een langdurig verblijf.

Zit je er aan te denken richting Malta te gaan? Het is belangrijk om te weten dat je een wereldstekker mee neemt naar, want anders kun je het stroom niet gebruiken.

Montenegro: Voor onverschrokken wandelen en lage kosten van levensonderhoud

Visum lengte: Twee jaar, met mogelijkheid tot verlenging met nog eens twee jaar

Applicatie gratis: TBC

Inkomenseis: TBC

Montenegro kondigde zijn digital nomadvisum voor niet-EU-burgers in 2021 aan en heeft gezegd dat het dit jaar vroege stadia van de regeling zal introduceren. Applicaties zullen echter pas rond 2025 beschikbaar zijn.

Deelnemers kunnen de regeling gebruiken om maximaal vier jaar in het land te wonen. Digital nomads komen in aanmerking voor belastingvoordelen, hoewel details nog moeten worden bevestigd.

Noorwegen: Voor bergbeklimmen en lokale bedrijven

Visum lengte: Tot twee jaar

Inschrijfkosten: €600

Inkomenseis: €3.000/maand

In aanmerking komende digital nomads van buiten de EU kunnen een verblijfsvergunning en een visum voor onafhankelijke contractanten aanvragen om op afstand in Noorwegen te wonen en te werken. Aanvragers moeten ten minste één Noorse klant hebben en moeten lokale belastingen betalen in het kader van de regeling.

Portugal: Voor ruige kustlijnen en wijnproeverijweekenden

Visum lengte: Een jaar

Aanvraagkosten: TBC

Inkomenseis: €2.800/maand

Op 30 oktober 2022 lanceert Portugal zijn digital nomadvisum, officieel het ‘verblijfsvisum voor de uitoefening van beroepsactiviteiten die op afstand buiten het nationale grondgebied worden aangeboden’.

Het staat open voor niet-EU-burgers die in loondienst of als zelfstandige werken bij een bedrijf buiten Portugal.

De nieuwe regeling is een alternatief voor het bestaande ‘D7’-visum, dat gericht is op gepensioneerden en ‘passief inkomen’-verdieners.

Roemenië: Voor lange wandelingen en zakvriendelijke verblijven

Visum lengte: Een jaar

Inkomenseis: € 3.950/maand (drie keer het gemiddelde brutosalaris van Roemenië)

Het digital nomadvisum van Roemenië is gericht op niet-EU-burgers. Aanvragers moeten een ziektekostenverzekering, een schoon strafblad en een bewijs van inkomen van meer dan € 3.300 per maand hebben van een bedrijf buiten Roemenië.

De Roemeense president Klaus Iohannis heeft onlangs een nieuw wetsvoorstel ondertekend om de belastingvereisten voor digital nomads te verduidelijken.

Degenen die voor langere periodes verblijven, zijn vrijgesteld van het betalen van inkomstenbelasting, sociale zekerheid en sociale ziektekostenverzekeringspremies.

Om van de regeling te profiteren, mogen buitenlandse werknemers een verblijf van 183 dagen in het land gedurende een periode van 12 opeenvolgende maanden niet overschrijden.

Digital nomads met fiscale woonplaats in een ander land hoeven in het kader van de regeling geen belasting te betalen in Roemenië.

Spanje: Voor strandontsnappingen en belastingvoordelen

Visum lengte: Eén jaar, met mogelijkheid tot verlenging met maximaal vijf jaar

Aanvraagkosten: Varieert per land, meestal rond de €80

Inkomenseis: Momenteel € 2.334/maand

Het langverwachte digital nomadvisum van Spanje werd in februari 2023 van kracht. De regeling biedt niet-EU-burgers de kans om er maximaal vijf jaar te wonen en te werken.

Het staat open voor mensen die op afstand werken voor niet-Spaanse bedrijven, waaronder zowel zelfstandige freelancers met meerdere klanten als werknemers in dienst van één bedrijf.

Ze moeten kunnen aantonen dat ze gekwalificeerd of ervaren zijn in hun vakgebied.

Naaste familieleden, zoals kinderen en echtgenoten, mogen zich bij de visumhouder in het land voegen met een bewijs van voldoende geld.

Belastingvoordelen worden toegekend aan thuiswerkers, op voorwaarde dat ze minder dan € 600.000 per jaar verdienen. Zij betalen de eerste vier jaar van hun verblijf 15 procent belasting in plaats van de gebruikelijke 24 procent.

Bron: www.euronews.com


Spread the love