Google’s helpful content update; Wat is het en hoe herstel je ervan?
Freelancen & Remote Werk,  Online Ondernemen

Google’s helpful content update; Wat is het en hoe herstel je ervan?

Spread the love

Hoe herstel je van Google’s helpful content update? 

De Google helpful content update is een van de heftigste updates van Google in de recente jaren. Vele SEO specialisten liggen er wakker van. Webmasters zijn beland in hun ergste nachtmerrie. Oké, ik geef toe dat is misschien een beetje overdreven. Maar de helpful content update heeft wel iets teweeg gebracht, in de online marketing wereld.

Het heeft veel sites al miljoenen dollars, euro’s of roepies gekost. Uit het niets gingen grote sites met ontzettend veel bezoekers keihard naar beneden. Kleine sites schoten omhoog in Google. Als je dit leest, is de kans groot dat je bent getroffen door deze update. Geen zorgen, ik ga je proberen zo goed mogelijk te helpen. 

Wat is de Google helpful content update? 

In december 2022 bracht Google hun laatste en een van hun heftigste update’s tot nu toe uit. Namelijk; De Google helpful content update. Deze update heeft Google uitgebracht om te checken of pagina’s zijn gecreeerd voor zoekmachines, of dat ze zijn gecreeerd voor het helpen van mensen. Als je dus vooral probeert om zoekmachines te misleiden dan kan het zo zijn dat jouw website is getroffen door de helpful content update. 

Waarom kan ik je helpen met de helpful content update?

Ik werk zelf als freelancer in SEO, en heb met vele verschillende websites gewerkt. Websites met miljoenen bezoekers per jaar en en websites met een paar honderd bezoekers per maand. De helpful content update is een algoritme update die een paar van mijn opdrachtgevers heeft getroffen. Aangezien niemand die niet bij Google werkt echt weet hoe het algoritme werkt, kan ik niet met 100% zekerheid zeggen dat deze “fix” werkt. Maar door de data te bekijken van mijn opdrachtgevers ziet het er in ieder geval veelbelovend uit. 

Gebruik deze 5 stappen om jouw website te herstellen van de Google helpful content update

Je bent waarschijnlijk op dit artikel beland omdat jouw website is getroffen door de google helpful content update. Geen zorgen, gebruik de volgende 5 stappen is er een goede kans dat je jouw website weer terug krijgt op oude bezoekersaantallen. 

Begin met de belangrijkste pagina’s 

Bekijk jouw data. De pagina’s die het hardst zijn getroffen door Google, daar begin je mee. Als er teveel tekst staat, dan breek je het op in smallere porties. Zorg ervoor dat de lezer wordt meegenomen in het verhaal. Video’s, foto’s, grafieken, gidsen. Alles dat kan worden gezien als echt helpvol door de bezoeker van de pagina. Voeg dit toe aan je artikel. 

Stop met het schrijven voor zoekmachines

Zelfs de beste SEO specialisten weten allemaal dat een ding het belangrijkst is; Content is king. Probeer dus niet zoveel mogelijk zoekwoorden te proppen in een tekst. Weet je niet hoeveel zoekwoorden je een tekst moet gebruiken? Gebruik dan onze gratis zoekwoorddichtheid tool. Zorg ervoor dat de tekst geschreven is voor een mens en niet voor een zoekmachine. 

Zorg dat je jezelf niet herhaalt

In een sales video werkt het misschien; jezelf herhalen. In een artikel niet. Je wilt niet jezelf keer op keer herhalen. Het maakt niet uit hoevaak je een zoekwoord wilt gebruiken. Herhaling werkt niet. Vooral niet na de Google helpful content update

AI 

Ja, ook ik ben hier schuldig aan. Er staan wat artikelen op deze website die met AI zijn geschreven. Je kan AI goed gebruiken voor het maken van content, behalve voor het maken van de content zelf. Laat AI je helpen met het vinden van goede titels voor je blog of voor het vinden van headers en subheaders. Wat je niet moet doen is hele websites schrijven met AI. Dat geldt ook voor ChatGPT, hoe goed deze AI ook lijkt te zijn. 

Schema 

Als je een veelgestelde vragen pagina bent aan met maken met een schema markup, zorg ook dat andere elementen op je pagina een schema mark up hebben. 

EAT 

Nee, Google gaat niet kijken of je genoeg gegeten hebt. EAT staat voor expertise, authoritiveness and trustworthiness. Oftewel het is belangrijk dat je expertise over de artikels waar je het over hebt. Ben je een vakantieblogger die over de aandelenmarkt gaat schrijven dat kan het zijn dat Google jouw website treft met een helpful content update. Heb je een blog over trouwe viervoeters en ga je schrijven over de beste dieet tips? Dan is het beter om een ander artikel te schrijven. 

Werken deze stappen altijd om te herstellen van de Google helpful content update? 

Ja, en nee. In de meeste gevallen zullen deze stappen helpen om ervoor te zorgen dat je kunt herstellen van de Google helpful content update. Het kan natuurlijk wat langer duren als er erg veel pagina’s zijn getroffen door de google helpful content update. Dit gaat niet werken als bijvoorbeeld aan black hat SEO hebt gedaan. Er zijn veel websites die zijn getroffen door een link penalty en de Google helpful content update. Deze zullen erg moeilijk te herstellen zijn. Dat komt vooral door de spammy backlinks. Dit ligt dus niet aan de Google helpful content update. 


Spread the love

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *