Wat is mindfulness
Lifestyle

Wat is Mindfulness?

Spread the love

Dit is mindfulness

Wat is mindfulness? Mindfulness is een bewustzijnstoestand waarbij je volledig aanwezig bent in het hier en nu, zonder oordeel. Het is een manier om te leren omgaan met stress, emoties en gedachten, door met aandacht te zijn voor wat zich op dit moment afspeelt, zowel binnenin je eigen lichaam als in de omgeving.

Mindfulness voor beginners

Als je net begint, kan het soms moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om mindfulness te integreren in je dagelijks leven:

  1. Zoek een rustige plek: Probeer een plek te vinden waar je ongestoord kunt zijn en waar je je comfortabel voelt. Dit kan thuis zijn, maar ook buiten in de natuur.
  2. Maak tijd vrij: Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om mindfulness te beoefenen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door een paar minuten per dag te reserveren voor mindfulness-oefeningen.
  3. Zoek hulp: Als je het moeilijk vindt om zelf te beginnen met mindfulness, overweeg dan om een mindfulness-instructeur of therapeut te zoeken die je kan helpen om te leren hoe je het kunt toepassen in je dagelijks leven.
  4. Wees geduldig: Houd er rekening mee dat het tijd kan kosten om het onder de knie te krijgen. Wees geduldig met jezelf en blijf oefenen, ook als het soms moeilijk is.
  5. Wees vriendelijk voor jezelf: Wees vriendelijk voor jezelf tijdens het leerproces. Als je gedachten afdwalen of als je moeite hebt om je te concentreren, wees dan niet te hard voor jezelf. Probeer gewoon opnieuw te beginnen en blijf oefenen.

Mindfulness oefeningen

Er zijn verschillende manieren om mindfulness te oefenen. Een van de meest bekende oefeningen is ademhalingsoefeningen. Dit kan bijvoorbeeld door bewust te ademen en te concentreren op de beweging van de buik tijdens het in- en uitademen.

Een andere oefening is het beoefenen van mindful luisteren. Dit houdt in dat je volledig aandacht geeft aan wat iemand anders tegen je zegt, zonder te denken aan wat je zelf gaat zeggen. Je kan daarvoor bijvoorbeel deze vragen voor je vrienden gebruiken. Het is ook belangrijk om je eigen gedachten en emoties te observeren zonder hier oordeel aan te hechten.

Je kan hier ook meer oefeningen doen die jou helpen met mindfulness.

Voor kinderen

Mindfulness kan ook nuttig zijn voor kinderen. Het kan hen helpen om beter te concentreren, te ontspannen en om te gaan met stress en emoties. Er zijn verschillende manieren om mindfulness te introduceren bij kinderen, zoals door middel van ademhalingsoefeningen, mindful luisteren en het beoefenen van yoga.

Mindful leven

Door te oefenen, kan je leren om een mindful leven te leiden. Dit houdt in dat je bewust bent van je eigen gedachten en emoties en dat je deze accepteert zoals ze zijn, zonder oordeel. Het betekent ook dat je aandacht geeft aan wat je doet, in plaats van afgeleid te raken door externe prikkels. Een mindful leven kan leiden tot meer rust, vrede en tevredenheid.


Spread the love

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *