Nomad-Nieuws-Deal-Frankrijk-en-Zwitserland-1.jpg

Zwitserland en Frankrijk maken permanente deal voor remote werkers

Vanaf 1 januari 2023 kunnen nu 200,000 werknemers gedeeltelijk vanuit huis werken dankzij een permanente afspraak tussen Zwitserland en Frankrijk. Telewerken voor grensoverschrijdende werknemers is "een verandering die blijft", volgens een gezamenlijke verklaring. Geneve, met zijn 97,000 Franse werknemers, is specifiek genoemd als een gebied dat baat heeft bij deze afspraak. Een wederzijdse afspraak is van kracht terwijl Zwitserland en Frankrijk de pacht nog moeten formeel ratificeren.

Vanaf 1 januari 2023 kunnen nu 200,000 werknemers gedeeltelijk vanuit huis werken dankzij een permanente afspraak die is ondertekend door Zwitserland en Frankrijk.

Er zijn nu permanente regels afgesproken waarbij tot 40% van het jaarlijkse werk op afstand kan worden gedaan zonder dat dit gevolgen heeft voor de grensoverschrijdende status of huidige belastingafspraken.

De kantons Bern, Solothurn, Basel-Stad, Basel-Land, Vaud, Valais, Neuchâtel en Jura zijn het meest geraakt, evenals Neuchâtel. Ook werknemers die vallen onder een dubbelbelastingverdrag tussen Frankrijk en Zwitserland zijn inbegrepen in de afspraak.

Als telewerken in het land van verblijf niet meer dan 40% van de werktijd omvat, blijven ze wel belastingplichtig in het land waar de werkgever is gevestigd. Dit deel van de afspraak heeft betrekking op Genève, dat in 2021 97,000 Franse burgers in het buitenland in dienst had, waarvan velen in de gezondheidssector werkten.

Het ontwikkelen van telewerken voor grensoverschrijdende werknemers is “een verandering die blijft”, volgens een gezamenlijke verklaring die donderdag is uitgegeven door het Franse Ministerie van Economie en Financiën en het Zwitserse Staatssecretariaat voor Internationale Financiële Zaken (SFI). Volgens hen is deze afspraak een “gebalanceerd resultaat dat de begrotingsbelangen van de twee staten, de betrokken gemeenschappen en de kantons weerspiegelt”.

Bovendien zijn er beloften gedaan om “de financiële belangen van Genève te behouden”. De Geneefse administratie heeft de oplossing waardering gegeven en zegt dat deze de belangen en eisen van de betrokken bedrijven en grenswerknemers tevreden stelt. Een wederzijdse afspraak is van kracht terwijl Zwitserland en Frankrijk de pacht nog moeten formeel ratificeren.

Bron: https://thinkremote.com/switzerland-france-remote-work-deal/

Deel dit bericht
Aemilius Dost
Aemilius Dost

SEO Specialist, online ondernemer en digital nomad. Ik werk meer dan 5 jaar als freelance SEO specialist voor zowel grotere als kleinere websites. Van kleine hobby-websites tot startups met meerdere miljoenen in investeringen. Daarnaast heb ik ook mijn eigen webdesign bureau in de Mexicaanse markt. Ik ben een full time digital nomad. Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in tech, marketing, en online ondernemen. Ik hou van reizen.

Articles: 108

Nieuwsbrief updates

Vul je emailadres in and schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *