Remote Sollicitatiegesprek
Freelancen & Remote Werk

Hoe bereid je je voor op jouw eerste remote sollicitatiegesprek? 

Spread the love

Zo bereid je je voor op jouw eerste remote sollicitatiegesprek!

Hoe bereid je je voor op jouw eerste remote sollicitatiegesprek? Je gaat voor het eerst remote werken. Dan wil je natuurlijk weten hoe je je moet voorbereiden. Remote werken is namelijk compleet anders dan in een kantoor. Je wilt misschien meer tijd met je kinderen doorbrengen of als digital nomad leven. Het kan zijn dat je een remote baan hebt gevonden in deze lijst met remote werkgevers. Dit zijn de beste tips om jouw voor te bereiden op een sollicitatiegesprek met een remote werkgever.

Een Remote sollicitatiegesprek is compleet anders dan een sollicitatie voor kantoor! 

Waar het in een kantoor werken vooral gaat om jouw vaardigheden, is dat met remote werken wel iets anders. Remote werken gaat namelijk vooral om jouw werkwijze en werkstijl. Je moet ook goed kunnen communiceren als je remote werkt. Daarnaast moet je ook goed zelfstandig kunnen werken, en heb je vaak meer verantwoordelijkheid over jouw werk. 

5 Voorbeeldvragen die kunnen worden gesteld in een remote sollicitatiegesprek 


Aangezien de vaardigheden waar een werknemers naar zoekt compleet verschillen voor een remote baan, zullen de vragen zich daar ook op aanpassen. Je zult je dus op een andere manier moeten voorbereiden op een remote sollicitatiegesprek.

5 Voorbeeldvragen die kunnen worden gesteld in een remote sollicitatiegesprek 

1. Heb je wel eens remote gewerkt?


Waarom wordt deze vraag gesteld? 
De recruiter zal deze vraag stellen zodat hij of zij weet hoe comfortabel je voelt met remote werken. Denk dus niet dat het zomaar een vraag is om elkaar beter te leren kennen. Deze vraag doet er echt toe! 

Hoe beantwoord je deze vraag?
Als je al remote hebt gewerkt, kan je hier alle details over vertellen. Je kunt zeggen hoe lang, waar, en hoe je succesvol was in deze positie. Heb je nog nooit remote gewerkt? Laat dan aan de recruiter weten hoe jouw vaardigheden jou gaan helpen om voor het eerst remote te werken.

2. Welke software heb je gebruikt om remote te communiceren?


Waarom wordt deze vraag gesteld?
Dit is omdat de recruiter wilt weten hoe je communiceerde met je vorige collega’s. Daarnaast kan je met deze vraag er ook achter komen hoe comfortabel je bent met verschillende software. Als je remote wilt werken moet je namelijk wel redelijk technisch begaafd zijn.

Hoe beantwoord je deze vraag?
Je moet kunnen laten weten aan de recruiter welke software je hebt gebruikt. Daarnaast moet je ook kunnen aantonen hoe je de verschillende programma’s hebt gebruikt om effectief te kunnen communiceren. Dit kan bijvoorbeeld een project management software zijn zoals Notion. Of een communicatiesoftware zoals Slack.

3. Hoe zorg je ervoor dat je alles op tijd af hebt?

Waarom wordt deze vraag gesteld?
Bij remote werken komt een grote vorm van verantwoordelijkheid kijken. De baas kan natuurlijk moeilijk constant controleren wat je bent aan het doen. Het is dus belangrijk voor de recruiter of hiring manager om te weten dat je jouw werk wel goed gaat doen. 

Hoe beantwoord je deze vraag?
Je kan vertellen over alle verschillende soorten manieren die je gebruikt om zo productief mogelijk te blijven. Dit kunnen bijvoorbeeld lijstjes of post-its zijn. Daarnaast kun je ook zeggen dat je altijd een agenda gebruikt zodat je weet wat je op welke dag af moet hebben. 

4. Hoe motiveer je jezelf als je remote werkt?

Waarom wordt deze vraag gesteld?
Het is natuurlijk een stuk lastiger om jezelf te motiveren als je alleen thuis zit. Vooral als jouw uitzicht een wit strand op de Bahama’s is. Daarom wilt een recruiter graag weten hoe je je motiveert voor een remote baan.

Hoe beantwoord je deze vraag?
Je kan hierbij de verschillende manieren opnoemen hoe jij jezelf motiveert. Sommige mensen gebruiken bijvoorbeeld de Pomodoro-techniek. Het is echt niet erg om dit tegen de recruiter te zeggen.


5. Hoe ging je om met een verandering? Is een vraag die veel wordt gesteld in een remote sollicitatiegesprek!

Waarom wordt deze vraag gesteld?
Deze vraag wordt natuurlijk in bijna elk sollicitatiegesprek gesteld. De vraag is alleen iets belangrijker als je remote werkt. Het is namelijk een stuk lastiger om je aan te passen aan verandering wanneer je een remote baan hebt.

Hoe beantwoord je deze vraag?

Deze vraag beantwoord je natuurlijk door een voorbeeld te geven. De recruiter is bij dit soort vragen duidelijk op zoek naar een voorbeeld van hoe je bent omgegaan met verandering. Zorg dus dat je altijd een voorbeeld in gedachte houdt als je een sollicitatiegesprek ingaat.


Spread the love

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *