Vragen Sollicitatiegesprek
Freelancen & Remote Werk,  Online Ondernemen

Vragen Sollicitatiegesprek

Spread the love

Interview vragen en hoe ze te beantwoorden 

Vragen sollicitatiegesprek. Een sollicitatiegesprek kan stressvol zijn, maar het kan nog stressvoller zijn om een sollicitatiegesprek te hebben en niet te weten hoe je de vragen moet beantwoorden of je niet voorbereid te voelen. Met deze voorbeelden van interview vragen en antwoorden, krijg jij die baan bij je volgende sollicitatiegesprek! 

Interview vragen en hoe ze te beantwoorden 

1. Waarom wil je bij dit bedrijf werken?

Zorg ervoor dat je het bedrijf waar je een gesprek mee gaat voeren van te voren opzoekt. Hiring managers stellen deze interviewvraag, omdat veel mensen bij 100 verschillende bedrijven solliciteren. Schrijf enkele punten op over het bedrijf waar je op gesprek gaat, zodat je de manager kunt laten zien dat je oprecht geïnteresseerd bent.

2. Vertel me meer over jezelf

Neem niet je CV nog eens door, want de kans is groot dat de aanwervende manager dit al heeft gezien. Richt je op belangrijke informatie, beslissingen die je in het verleden hebt genomen en dingen die misschien niet op je CV staan.


3. Hoe heb je over deze functie gehoord?

Dit is niet zomaar een vraag om wat tijd in te vullen, je kunt deze vraag gebruiken om een uniek antwoord te geven. Als de functie je werd aanbevolen door iemand die je kent, laat het de hiring manager weten! Als je de functie op een vacaturebank hebt gezien, laat de aanwervende manager dan weten wat je precies is opgevallen.

4. Wat zijn jouw sterke punten?

Vertel hen niet zomaar willekeurige sterke punten, maar zorg ervoor dat je echt begrijpt wat de functie inhoudt en waarvoor ze zoeken. Noem dan de sterke punten die het meest aansluiten bij deze eisen.


5. Wat zijn je zwakke punten?

WAARSCHUWING; zeg niet dat je een perfectionist bent, dit is geen echte zwakte, jij weet het, ik weet het en de aanwervende manager weet het. Zorg ervoor dat je een echte zwakte vertelt, misschien heb je soms moeite met duidelijk communiceren. Vertel ze hoe je dit aanpakt, dit kan zijn door een cursus te volgen of een coach te hebben.

6. Waarom zouden we je moeten aannemen? 

Dit kan een van de meer beangstigende vragen in een interview zijn, omdat het nogal intimiderend is. Dit zou jouw gouden ticket moeten zijn, geef een duidelijk en beknopt antwoord. Vermeld jouw vaardigheden, ervaring, en hoe het past bij deze rol bij dit bedrijf.


7. Vertel eens over een keer dat je gefaald hebt.

Iedereen faalt wel eens en dat is normaal, maar geef een antwoord waaruit blijkt hoe je ervan hebt geleerd en wat je in de toekomst anders zou doen.

8. Waarom ben je op zoek naar een andere baan? 

Als je momenteel voor een ander bedrijf werkt, zal dit als test worden gebruikt om te zien of je slecht over jouw werkgever zou praten. Wees nooit negatief over je vorige of huidige werkgever, maar concentreer je op waarom deze functie beter bij jou en je doelen past. 

9. Waar zie je jezelf over 5 en 10 jaar? 

Deze vraag wordt gesteld om jouw ambities beter te begrijpen en om te zien of kpuw ambities aansluiten bij de groei van deze functie binnen het bedrijf. 

10. Wat doe je in een situatie met veel stress? 

Lieg niet en zeg dat je nooit gestrest raakt. Iedereen heeft momenten van stress en dat is prima. Praat over tips of trucs die je hebt geleerd die je helpen met stress om te gaan. Google is je vriend. 

11. Wat is jouw leiderschapsstijl? 

Niet alleen managers zijn leiders, deze vraag wordt gesteld zodat de hiring manager kan zien hoe je in de toekomst een leiderschapsrol zou aanpakken. Wees specifiek bij het beantwoorden van deze vraag, misschien heb je je team geleid bij een nieuw project. Als je geen leidinggevende functie hebt gehad, kun je ook voorbeelden gebruiken uit je hobby’s of sporten die je beoefent. 

12. Wat motiveert jou? 

Zeg niet geld, ook al is het voor jou een grote motivator. Probeer dit antwoord af te stemmen op de rol of geef een algemener antwoord, zoals zorgen voor je gezin. 

13. Wat zou je doen in de eerste 100 dagen van jouw nieuwe functie?

Deze vraag is bedoeld om te zien of je goed onderzoek hebt gedaan naar het bedrijf en de rol. Zorg dat je een goed plan klaar hebt. Vermeld wat je wilt leren. 

14. Wat doe je bij conflicten op het werk? 

Uit dit antwoord moet blijken dat je eerlijk bent en een grote verantwoordelijkheid hebt. Zorg ervoor dat je enkele specifieke voorbeelden hebt, hoe is het conflict begonnen? Wat heb je ervan geleerd? Wat zou je de volgende keer anders doen? 

15. Welke andere hobby’s heb je?

Deze vraag is bedoeld om je beter te leren kennen! Wees ook hier eerlijk, veel mensen houden van voetbal, ik ook, maar probeer niet zo algemeen te zijn. Ik ga ook graag naar esports evenementen, en het is prima om dat te zeggen. Wees niet bang om jezelf te onderscheiden.  

16. Is er nog iets dat we moeten weten?

Zeg geen nee, gebruik dit als het perfecte moment om samen te vatten hoe enthousiast je bent over de kans bij het bedrijf. Dit zal een goede indruk achterlaten bij de hiring manager. 

17. Heb je nog andere vragen? 

Stel zeker vragen, zeg niet zomaar nee en ga verder. Je kunt hier vragen in het sollicitatiegesprek stellen om jouw oprechte interesse te tonen in de functie waarvoor je solliciteert. 

P.S. Als je een remote sollicitatiegesprek hebt, lees dan zeker dit blog!


Spread the love

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *