Digital nomad island
Freelancen & Remote Werk,  Lifestyle,  Online Ondernemen,  Reizen

Was digital nomad eiland wel zo’n goed idee?

Spread the love

In februari van 2021 besloot te regering van Madeira, een digital nomad eiland te bouwen. In Ponta do Sol, een klein dorpje op het eiland, minder dan 2 uur vliegen van Lissabon. Dit project was onder leiding van Start Up Madeira. Er werd een belofte gedaan aan de lokale regering. Jullie bouwen een mooie infrastructuur, voor thuiswerken en wij zorgen voor de rest. Door Covid-19 had de regering van Madeira minder inkomsten uit toerisme. Om toerisme weer een boost te kunnen geven gingen ze akkoord. 

Tegenwoordig leven er rond de 200 remote werkers in Ponta do Sol. Rond de 1000 leven op andere delen van Madeira. Ze komen vaak samen om remote te werken in een coworking in Ponta do Sol, of om samen aan yoga klassen mee te doen. Daarnaast is er ook een gemeenschappelijke lunch. 

Digital nomad village zoals het project zichzelf noemt, is geen fysiek dorp. Het is een project en een vorm van marketing. Het moet er voor zorgen dat meer remote werkers na het eiland toe komen om zich daar – het liefst voor een langere tijd – te settelen. 

Portugal probeert al voor een langere tijd internationale immigranten, expats en digital nomads aan te trekken. Dit wordt onderen anderen gedaan door middel van projecten, en de digital nomad visa. Een visa speciaal gemaakt voor digital nomads. 

De inwoners van Madeira zelf waren in de eerste plaats enthousiast toen ze hoorden dat het eiland meer toeristen ging aantrekken. Ze zijn nu vooral teleurgesteld, aangezien de digital nomads zo weinig interactie hebben met de lokale bevolking. 

Nu wordt er door vele buitenlandse investeerders, geïnvesteerd in appartamenten, en ander vastgoed. Inwoners van Madeira betalen hierdoor het hoogste percentage van hun salaris aan huur van Portugal. Vele van de digital nomads die tijdel in Madeira hebben gewoond hebben ook geïnvesteerd in vastgoed op het eiland. 

De prijzen van huizen in Ponta do Sol is hierdoor met 30% gestegen in het afgelopen jaar. Niet alleen in Ponta do Sol, is de stijging te merken. Ook in Funchal, de hoofdstad van Madeira is te merken dat het eiland veel hoogverdienende digital nomads aantrekt. De gemiddelde huur op het eiland is €1000,- per maand. Dat terwijl de gemiddelde inwoner €723,- per maand verdiend. 


Spread the love

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *