Wat te doen in Madrid
Reizen

Wat te doen in Madrid

Spread the love

Wat te doen in Madrid? 8 Dingen om te doen in Madrid

Wat te doen in Madrid? Madrid is een van de meest levendige steden van Europa, waar veel te doen en te zien is. Vandaar dat we deze post hebben geschreven met 8 dingen om te doen in Madrid. Madrid heeft een rijke geschiedenis, en je zult merken dat het een plek is die voortdurend verandert en zichzelf verbetert. We hebben deze blog samengesteld om je te helpen kiezen welke attracties jouw het meest interesseren, zodat jouw reis zo aangenaam mogelijk wordt. Als je toch liever naar Barcelona wilt, lees dan vooral wat te doen in Barcelona!

Prado Museum

Het Prado Museum is het meest bezochte museum in Spanje, en het derde meest bezochte kunstmuseum ter wereld. Het herbergt meer dan 8.600 kunstwerken, waaronder schilderijen, beelden en gravures. De collectie begon in 1785 toen Karel III zijn zoon Ferdinand VII een aantal schilderijen uit zijn eigen persoonlijke collectie schonk, alsmede fondsen om een kunstmuseum te beginnen. Nadat Ferdinand in 1788 koning werd, stelde hij het open voor het publiek, zodat iedereen over kunst kon leren en het kon waarderen.

Het gebouw zelf werd ontworpen door Juan de Villanueva naar een ontwerp van Francisco de Alcántara Almazán (die ook aan verschillende andere monumenten in Madrid werkte). De bouw begon in 1819 maar werd pas in 1838 voltooid als gevolg van onderbrekingen door oorlogen tussen Spanje en Frankrijk (1823) of tussen Spanje en Carlistische rebellen (1835-1837).

Paseo del Prado

Als je bij het Prado Museum bent geweest, kan je ook de Paseo del Prado bewandelen, een van de mooiste straten om te zien in Madrd. De Paseo del Prado is een van de belangrijkste straten in Madrid. Het is ook een zeer populaire plek voor toeristen, die hier komen om enkele van de beroemdste monumenten en musea van Spanje te zien, zoals het Museo del Prado hierboven beschreven.

De Paseo del Prado werd in 1760 aangelegd als onderdeel van het plan van koning Karel III om Madrid opnieuw in te richten. De straat werd genoemd naar zijn vader, koning Filips V van Spanje. Het is een van de breedste straten van Madrid en loopt van Plaza de la Cibeles naar het Puerta de Alcalá plein.

De straat heeft veel historische gebouwen, waaronder het Palacio Real (Koninklijk Paleis), Palacio de Buenavista (Paleis van Buenavista) en Palacio de Linares (Paleis van Linares). Het heeft ook veel belangrijke musea zoals Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (Nationaal Centrum voor Kunst en Koningin Sofia Museum) en Museo Thyssen-Bornemisza (Thyssen-Bornemisza Museum).

Het is mogelijk om langs de Paseo del Prado te lopen of een taxi of bus door dit gebied te nemen. Er zijn ook verschillende parken langs deze straat zoals Parque del Retiro, waar allemaal meer over wordt verteld in dit artikel.

Paseo del Prado

Palacio Real (Koninklijk Paleis)

Het Palacio Real (Koninklijk Paleis) is de officiële residentie van de koninklijke familie van Spanje. Het is open voor het publiek sinds 1848, toen het voor het eerst op zondag voor bezoekers werd opengesteld. Het staat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het paleis staat in wat nu het Koninklijk Park van Madrid heet, maar vroeger heette het Buen Retiro Park, dat tijdens de aanleg in de 16e eeuw populair werd bij de Madrilenen. Ook nu nog is het een van de populairste toeristische attracties van Madrid dankzij de vele fonteinen en galerijen, waaronder die met schilderijen van Velázquez, Goya en El Greco.

Als u de kunstwerken van Madrid van dichtbij wilt bekijken of meer wilt weten over de geschiedenis, dan is dit een plek die u niet mag missen!

Tempel van Debod

Tempel van Debod is een Grieks-Romeinse tempel gebouwd in de eerste eeuw voor Christus in de stad Aswan, Boven-Egypte. De tempel is door de Spaanse regering afgekocht om te voorkomen dat het gebied onder water zou komen te staan bij de bouw van de Nasserdam. Het geld werd gebruikt voor de herbouw van het buitenlandse culturele erfgoed op een locatie in Madrid waar meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar doorheen wandelen en zich vergapen aan de schoonheid ervan.

Tempel van Debod

Museo Nacional Thyssen-Bornemisza

Museo Nacional Thyssen-Bornemisza is een museum in Madrid, Spanje. De collectie is samengesteld door Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza de Kászon en omvat meer dan duizend schilderijen. Het gebouw – een voormalig hotel dat in 1992 het museum werd

Gran Via

De Gran Via is een straat in Madrid, Spanje. Het is een van de beroemdste straten van de stad en tevens de langste straat van Madrid. De Gran Via werd eind 19e eeuw aangelegd en in de jaren 1970 herbouwd nadat hij door Franco was verwoest tijdens zijn burgeroorlog tegen de Republikeinen. Je vind hier ook veel winkels van luxe merken zoals Loewe en Hermès.

Plaza Mayor en Mercado San Miguel

Plaza Mayor is een openbaar plein in Madrid, Spanje. Het is gelegen tussen de wijken La Latina en San Miguel. Het Plaza Mayor is het grootste plein van Madrid en een van de grootste van Europa.

Het werd ingehuldigd in 1619 en wordt sindsdien gebruikt als arena voor stierengevechten en andere animaties zoals concerten of toneelstukken.

Tijdens Kerstmis, Oud en Nieuw en Pasen vinden er allerlei evenementen plaats met live muziek, shows enzovoort!

Plaza Mayor

Puerta de Alcala en Retiro Park

De ingang van de Alcala-poort is een van de oudste poorten van Madrid. Het ligt in het Retiro Park, dat een geweldige plek is om te ontspannen en van de zon te genieten. Het park heeft veel monumenten, fonteinen, meren en tuinen. Het is ook een geweldige plek om te joggen!

De Puerta de Alcala (Poort van Alcalá) werd gebouwd als onderdeel van een oude muur die Madrid in de middeleeuwen omringde. Deze muren werden gebouwd tussen 1371-1496 door Enrique III, die ze liet bouwen omdat hij zijn stad veilig wilde houden voor aanvallen van andere koninkrijken. Tegenwoordig kunt u deze poort zien tussen twee gebouwen die Paseo de Recoletos en Plaza de Cibeles heten en die met elkaar verbonden zijn door de straat Calle Alcalá die rechtstreeks uitkomt op het plein Plaza Mayor, waar alle belangrijke festiviteiten plaatsvinden!

Santiago Bernabéu Stadion

Het Santiago Bernabéu stadion is de thuisbasis van Real Madrid. Het heeft een capaciteit van 81.044 en ligt in het noorden van Madrid. De naam staat voor Stadion Santiago Bernabéu, maar vaak wordt het alleen met zijn korte naam aangeduid: Estadio Santiago Bernabéu of in het Engels: the Bernabeu Stadium.

De club hield zich niet bezig met de bouw van dit prachtige stadion, ze lieten dat over aan de Spaanse overheid. Toen deze groep was geslaagd werd er onderhandeld over hoeveel geld Real Madrid betaalde voor dit ooit elders gebouwde stadion. Daarbij was afgesproken dat Real Madrid maximaal €200 miljoen mochten betalen om er te mogen spelen; iets wat later werd opgevoerd naar 5 miljoen euro per seizoen (in 2014).

Wat nog meer te zien in Madrid?

Plaza de Cibeles

Plaza de Cibeles is een van de belangrijkste pleinen van Madrid en het is ook de bekendste ontmoetingsplaats van de stad.

Het ligt in het centrum van Madrid en het heeft veel te bieden. Het heeft prachtige gebouwen, beelden en fonteinen die het een must-see maken voor toeristen. Er zijn ook veel winkels, restaurants en cafés waar u kunt stoppen voor een drankje of iets te eten.

Het Plaza de Cibeles werd ontworpen door Ventura Rodriguez en gebouwd tussen 1777 en 1782 als onderdeel van de urbanisatie van Madrid tijdens het bewind van Karel III. Het plein is genoemd naar Cybele, godin van de natuur in de oude Griekse mythologie, en er staan verschillende beelden van haar in dit gebied, waaronder een in het centrum.

Plaza de Cibeles wordt aan de ene kant begrensd door de Calle Preciados, terwijl Puerta del Sol er tegenover ligt aan de andere kant van de Calle Mayor, die beide straten met elkaar verbindt via Plaza de Espana, waar u eventueel een metrostation kunt nemen!


Spread the love

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *