Europa’s Top Paspoorten voor Digitale Nomaden: Hier is Waarom

Ontdek waarom Europa enkele van ’s werelds beste paspoorten voor digitale nomaden heeft volgens de Nomad Passport Index (NPI). In tegenstelling tot andere paspoortranglijsten richt de NPI zich op bredere criteria, waaronder wereldwijde perceptie en persoonlijke vrijheid binnen een bepaald land.

Digitaal nomadisme is de laatste tijd enorm populair geworden. Hoewel veel bestemmingen eenvoudige burgerschapsvereisten hebben, kan het land waar een persoon vandaan komt nog steeds een aanzienlijke invloed hebben op hun reismogelijkheden.

Dat heeft ook een domino-effect op paspoorten – en nu kunt u precies ontdekken hoe nomadenvriendelijk uw eigen reisdocumenten zijn.

Dit jaar is de jaarlijkse ranglijst van Nomad Capitalist, een bedrijf dat streeft naar ‘maximale vrijheid’, gepubliceerd.

Europa heeft volgens NPI enkele 's werelds beste paspoorten voor digetale nomaden

In tegenstelling tot de Henley Passport Index, die ’s werelds krachtigste paspoorten rangschikt en gegevens van de International Air Transport Association gebruikt, hanteert de Nomad Passport Index (NPI) een andere benadering.

Ze kijken naar 199 wereldwijde paspoorten en hoe ze het doen op het gebied van visumvrij reizen, wereldwijde perceptie en belastingheffing van burgers. Deze ranglijst richt zich ook op dubbele nationaliteit en persoonlijke vrijheid, waardoor het duidelijk wordt waarom Europa enkele van ’s werelds beste paspoorten voor digitale nomaden heeft volgens de Nomad Passport Index.

Welke paspoorten zijn volgens de index de beste en slechtste ter wereld voor digitale nomaden?

Het is goed nieuws voor een groot deel van Europa, met acht van de landen van het continent die een plek in de top 10 claimen.

Zwitserland eindigde op de eerste plaats, Ierland en Portugal volgden op de voet op respectievelijk de tweede en derde plaats.

Daarna volgden Luxemburg en Finland, gevolgd door de Verenigde Arabische Emiraten. Dan Nederland, Noorwegen en Duitsland met Nieuw-Zeeland als afronding van de lijst.

Houders van deze paspoorten kunnen optimaal profiteren van visumvrij reizen naar de meeste landen over de hele wereld en hebben meer kans om geaccepteerd te worden door hun geadopteerde huizen.

Buiten de top tien zegt de NPI dat Bulgarije er een is om in de gaten te houden voor toekomstige ranglijsten.

Het Balkanland heeft zijn paspoort in slechts twee jaar tijd zien stijgen van de 42e plaats in de index naar de 32e plaats. Dat is waarschijnlijk grotendeels te danken aan de toetreding tot de Europese Schengenzone, die later deze maand van start gaat.

Europese landen, te beginnen met IJsland, Italië en Griekenland, vormen ook de nummers 11 tot en met 26 op de lijst, waarbij alleen Singapore anderen naar de 27e positie leidt.

Aan de andere kant van het spectrum waren de laagste landen van de 199 staatsburgerschappen vrijwel hetzelfde als die op de paspoortindex van Henley.

Afghanistan kwam op de laatste plaats, gevolgd door het nabijgelegen Irak, Jemen en Eritrea.

Wat maakt een paspoort ‘goed’ of ‘slecht’ voor digtale nomaden?

Nomad Capitalist heeft dieper onthuld hoe de ranglijst precies is uitgewerkt.
Hun index analyseert vijf criteria, die allemaal een verschillend statistisch gewicht hebben.

De mogelijkheid om visumvrij te reizen maakt 50 procent van de score uit, terwijl de belasting 20 procent bedraagt.
De volgende zijn de wereldwijde perceptie, het vermogen om een dubbele nationaliteit te hebben en persoonlijke vrijheid – waaronder persvrijheid en verplichte militaire dienst vallen – die allemaal 10 procent van het totale resultaat uitmaken.

Nomad Capitalist legt hun werking uit en zegt: “Terwijl de meeste indices – en de meeste mensen – alleen aan een paspoort denken in termen van reisprivileges, erkent Nomad Capitalist dat burgers van verschillende landen te maken hebben met verschillende vereisten om belasting te betalen, te voldoen aan regelgeving, vrij te leven en controle te vermijden tijdens het reizen.”

Bron: www.euronews.com